Solspeilet på Klungholmen er et kunstverk og landemerke laget av Stian Heimlund Skjæveland.
Solspeilet er plassert på Klungholmen i skjærgården utenfor Jørpeland og kan ses godt fra turstien på Jørpeland. Kunstverket er produsert i rustfritt stål og ble ferdigstilt september 2016 etter tre års arbeid. Verket ligner en egyptisk pyramide og er 8 meter høyt og rager 14 moh. Solspeilet er dekorert med historiske symboler, runer og ornamenter fra blant annet Osebergskipet. Ryfylkes nye attraksjon og landemerke er omkranset av 12 bautasteiner som har en diameter på 8 meter.
Solspeilet er finansiert av det private næringsliv, Rogaland Fylkeskommune, Strand kommune og Ryfylkefondet.
Rosehagen Kultur & Næringspark er en historisk trevilla som ligger vakkert til i en stor hage med utsikt over Jørpelandsvågen. Hagen bugner av velduftene historiske roser og er nordens største samling med roser helt fra 1200-tallet. Roser gir en fantastisk ramme rundt stål-skulpturene laget av internasjonale kunstnere.
Inne i huset finner du kafe, galleri og uteservering. Alle rettigheter.
Skulpturane i Rosehagen og ellers rundt omkring på Jørpeland er et resultat fra verdens eneste symposium i syrefast rustfritt stål, og er et samarbeid mellom kunstnere fra inn- og utland, Scana Steel Stavanger, Strand kommune og i regi av Melting Pot
Flere steder på Jørpeland finner du StreetArt med flotte lokale motiv som «Kokhølsmeden» og «Jenta med Preikestolen»
utført av Bart Bergen v/Naeem Searle
Vågen var bygda sitt hjerte med sjøen som bindelegg til bygd, by og utland. Her er de første registrerte landhandlere i 1894. Skuter som gikk i kyst- og langfart hørte hjemme her, og det ble bygd større båter i strandkanten. På 70-tallet vendte Jørpeland ryggen til sjøen. Handelen flyttet fra Vågen til store, ubebygde områder med god plass til nye forretningsgårder, veier og parkering. Se egen byvandring brosjyre
Flott fottur langs elva som starter i Jørpelandsvågen. God tursti opp langs elva til «Fossen». Er du heldig kan du se dristige ungdommer stupe fra «Stolen« og ned i frådende vannmasser. På veien opp passerer du laksetrappa hvor du kan se laks på veg opp enten i et hopp, eller inni glassmonteret.
Utleie av havkajakker på Jørpeland kai og guida turer ut til Jørpelands holmene Ta en titt på https://www.fjordexpedition.com/ eller ta kontakt på tlf. 977 37 448
Jørpeland Gjestehavn har 20 gjesteplasser. Gjestehavn med moderne serviceanlegg (dusj og toalett og vaskemaskin) og bensin- og dieselpumpe. Kort vei til butikker og severdigheter.
Fra gjestehavna går det buss til Preikestolen parkering og Stavanger. Jørpelandsvågen er utgangspunktet til byfjellene og Jørpelandsholmen. Sjekk ut turene på ut.no, eksempel på turer er Tunglandsfjellet, Førlandssåsen, Selemork, Laksetrapppa.
Kontakt turistinformasjonen: 982 19 975
Bobilparkeringen ligger sentrumsnært i enden av Jørpelandsvågen. Her er det restauranter og detaljhandel i umiddelbar nærhet. Fra bobilparkeringen går det buss til Preikestolen parkering og Stavanger. Jørpelandsvågen er utgangspunktet til byfjellene og Jørpelandsholmen. Sjekk ut turene på ut.no, eksempel på turer er Tunglandsfjellet, Førlandssåsen, Selemork, Laksetrapppa.
Kontakt turistinformasjonen: 982 19 975
Galleri Skjæveland etablert 2007. drives og eies av kunstneren, Stian Heimlund Skjæveland (-73).
I galleriets utstillingslokale viser vi norsk samtidskunst fra kjente norske til nye lovende kunstnere.
Vi har beliggenhet ved sjøkanten i idylliske omgivelser nær Jørpeland sentrum. Besøkende har parkeringsmuligheter og det er mulig å fortøye båt sjøveien.
En stor flott strand med lekeplass og to strandvolleyball baner. God parkering. Beliggende ca 5 km fra Jørpeland Sentrum. Noe bratt adkomstvei så vi anbefaler ikke å kjøre med campingvogn/bobil.
Avstikker fra RV13 midt mellom Tau og Jørpeland. Toalett, lekeanlegg og gode fiskemuligheter
Flott tursti rundt på holmen og gode bademuligheter. Adkomst i egen båt.
Ligger ved Preikestolhytta. Sandstrand. Toaletter ved hytta
I Jørpelandsheia finner du mange gode fiskevann. Det er fritt fiske med stang i de fleste av disse vannene. Ellers er det laksefiske i Jørpelandselva i juni/juli og august. Fiskekort kan kjøpes på Sport1 Jørpeland. Her vil en også få opplyst i hvilke fiskevann det er fritt fiske med stang.
Preikestolen Mountain Lodge offers activities for all ages. You can try a wide variety of activities on water or in the mountain. Go paddling on a stand up paddleboard, in canoe or a kayak on your own or join a guided tour. We highly recommend a morning paddle where you usually can enjoy the scenery on perfectly still water.If you want to test yourself in the heights, we can offer you rock climbing and abseiling, or you can push yourself of a cliff for the 350 meter long zip-line! You can also spend the night in our exotic water camp. You will be sleeping in a hammock by the water, and be able to finish the day under the stars alongside the sparking fire.
5 km fra Jørpeland, og bare 2 km fra Preikestolområdet, like ved Preikestolen Camping, ligger Preikestolen golfklubb. Banen har 9 hull og ligger flott til i etter vakkert dalføre med skog og fjell på alle sider. Koselige bekker renner gjennom området og er du heldig kan du se både elg og rådyr. Etter en runde på banen kan du besøke cafeen i klubbhuset som er åpen for alle. (kun åpen i helger).
På Solbakk finner du helleristninger på svadberg like i sjøkanten. Rissningene er helt unike i og med at de viser to helt unike båttyper. Feltet består av minst 40 figurer.
I forbindelse med mølledrifta på Tau, ble det anlagt en praktfull parkanlegg rundt direktørboligen knyttet til Tou Brug. Dette området er nå åpent for publikum, og bruksløa har åpent hver søndag fra mai-september.
Friluftsområdet på Jørpelandsholmen. Brua, som åpnet 9 Juni, går fra Scanaområdet over til Jørpelandsholmen like utenfor Jørpeland i Strand, Ryfylke.Rundt øya er det en universielt utformet tursti på 2,1 km. Fasilitetene på holmen er mangfoldige: Tilrettelagt for båtfolk med småbåter, kajakk- og badebrygge, HC-toalett, gapahuk, badeplasser og 12 hulls Frisbeegolf bane i regi av Strand Frisbee Golfklubb. Et flott friluftsområde for hele familien. Brua har fått navnet Staalverksbrua etter staalverket på Jørpeland.
Fra Jørpelandsholmen kan en se over til Klungholmen og solspeilet
Populært og mye brukt turområde blant de lokale. Følg stien langs Jørpelandselven, opp ved den flotte fossen med sine laksetrapper hvor du på en fin dag kan oppleve fiskens vandring opp elva. Videre langs grusveien til gården Selemork, som nå brukes som hytte. Rasteplass med benker og flott utsikt rett overfor gårdshusene. En kan også fortsette videre oppover og krysse elva (bro) øverst i dalen, og gå ned på andre siden av elva. Omtrent midtveis ned krysser du igjen elva like ved gammel kraftstasjon som i sin tid gjorde det mulig å drive stålverket på Jørpeland. (Denne var i bruk til det for få år siden ble ferdigstilt en ny kraftstasjon like overfor den gamle.) Deretter følger en stien tilbake til utgangspunktet. En tur for folk flest.
Følg Selemorkstien i ca 20 minutter og ta så til høyre opp en bratt sti/grusvei. På toppen av veien følges stien som tar deg opp til et flott utsiktspunkt på toppen av Tunglandsfjellet. På godværsdager kan du se langt utover Nordsjøen og mange fjorder og fjell i Ryfylke.
Følg Selemorkstien helt til toppen hvor du krysser elven og videre et par minutter før skilt viser vei til høyre og du krysser asfaltert vei og inn på stien til Førlandsåsen. Følg stien som snirkler seg opp igjennom lia og videre opp steinrøysa og opp på fjellet hvor det er en fantastisk utsikt over Jørpeland, Stavanger og fjordene i mellom. Tilbake i rundløypa kan du fortsette ned og oppleve ny og gammel kraftstasjon før elva krysses igjen og du returnerer til startpunktet.
Følg Selemorkstien helt til toppen hvor du krysser elven og følger til høyre opp på veien som tar deg inn til Liarvatnet. Kryss broen på høyre side og følg stien til Kommunens høyeste fjell, det spektakulære Heiahorn. Dette er en rundtur og du kan fortsette videre rett fram fra fjelltoppen og følge ned småsilddalen som ligger like under fjellet. Tur/retur Vågen er 18 km. Mulig å kjøre til Liarvatnet og parkere der og ta turen på ca 2 timer.
Nymerket sti som gjør det mulig å gå Jørpeland I flott turterreng helt fram til Preikestolen. Følg selemorkstien i ca 30 min. og følg skilting til høyre inn i dalen og videre mot Preikestolområdet. En flott sti med variert natur. Avstand tur/retur er 28 km. Hvis Trolltunga er neste post på programmet vil dette være en fin forsmak.
Skatepark og pumptrack
Ved siden av Torghuset har vi et flott skateanlegg. Her er det pumptrack, lekeplass, parkour området og skatepark. Skateparken har tak over og kan derfor brukes mesteparten av året. Området er belyst. Offentlige parkeringsplasser ved Rådhuset eller Torghuset, nærmeste bussholdeplass er Jørpeland kyrkje.
Jørpelandsholmen
Rett ut av byen ligger Jørpelandsholmen, øye er bundet sammen med fastlandet via brua «stålverksbrua». Området på Jørpelandsholmen inneholder en tursti rundt øya på 1.7 km. Du finner en Frisbeegolfbane på 12 hull, stor lekeplass, badeplasser og flere tilrettelagte grillområdet. Noe for alle aldre! Rundt stien finner du informasjonsplakater over øyas historie. En tur på Holmen er også den beste måten å få fin utsikt til Solspeilet.
Det er offentlige toaletter på holmen. Offentlig parkering i Jørpelandvågen, nærmeste bussholdeplass er Jørpelandsvågen. Veien til holmen er skiltet fra Jørpelandsvågen.